Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τα έντομα είναι το φαγητό του μέλλοντος

Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο λόγος είναι ότι εκτρέφονται εύκολα, φθηνά, περιέχουν θρεπτικότατες πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία όπως το άπαχο κρέας και τα ψάρια, και το κυριότερο, ενθουσιάζουν ήδη τον ουρανίσκο δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο FAO επισημαίνει ότι η παραγωγή εντόμων είναι «εξαιρετικά αποδοτική» καθώς για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα έντομα μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, από την άχρηστη βιομάζα της γεωργίας μέχρι τα απόβλητα υπονόμων. Και αν κανείς βρίσκει απωθητική αυτή την ιδέα, τα έντομα που ταΐζονται με οργανικά απόβλητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ζωοτροφές. Επιπλέον, η υψηλή αποδοτικότητα και η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών για την εκτροφή εντόμων είναι παράγοντες που περιορίζουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσο αφορά τη διατροφική τους αξία, η έκθεση του FAO επισημαίνει ότι, εκτός από πρωτεΐνη καλής ποιότητας, πολλά έντομα είναι πλούσια σε χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες. Ακρίδες, μυρμήγκια, κάμπιες και άλλα έντομα μπορούν μάλιστα να αποτελέσουν «ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τα υποσιτιζόμενα παιδιά» επισημαίνει η έκθεση.
.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος