Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Σπιρουλίνα: Η «Υπερτροφή» του μέλλοντος

«Υπερτροφή» ή «τροφή του μέλλοντος» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που θα συναντήσεις για τη σπιρουλίνα.

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Η Ελλάδα είναι μάλιστα μεταξύ των χωρών που παράγουν σπιρουλίνα και μάλιστα η περιοχή Θερμά της Νιγρίτας στις Σέρρες θεωρείται ιδανική για την παραγωγή της.

Μπορεί να κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού, στην πραγματικότητα όμως η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι. Το φύκι περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα του σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά, βοηθούν τον οργανισμό μας, καθώς προστατεύουν τα κύτταρά του από διάφορες βλάβες.

Η σπιρουλίνα αποτελεί όμως και έναν «δυναμίτη» βιταμινών και πρωτεϊνών. Περιέχει και τα 8 σημαντικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12, που ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να μας προμηθεύσει με περίπου 2μιση φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης και σε σύγκριση με το συκώτι, περιέχει διπλάσια ποσότητα της Β12.
.

Η σπιρουλίνα μας παρέχει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων. Συγκεκριμένα:
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να μας προσβάλλει και να μας ρίξει στο κρεβάτι
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.
  • Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών. 
  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.
  • Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.
  • Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
  • Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
  • Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος