Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί οδηγούμε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου;

Οι πρώτες μετακινήσεις σε δρόμους γινόταν από την αριστερή πλευρά, την αντίθετη δηλαδή από την σημερινή.
.
Σήμερα, τα οχήματα 165 χώρων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδα, κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ σε 75 χώρες μένουν πιστά στην παραδοσιακή αριστερή. Η κίνηση στην αριστερή πλευρά καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, εποχή που σηματοδοτήθηκε έντονα από μια σειρά τεχνολογικών εξελίξεων. Χαρακτηρίζεται επίσης και σαν η εποχή των συνεχών πολεμικών συγκρούσεων («Σκοτεινός Μεσαίωνας»).

Οι δρόμοι της εποχής ήταν και τότε δρόμοι διπλής κατεύθυνσης (εικόνα αριστερά), με μόνη διαφορά ότι η κίνηση γινόταν από την αριστερή πλευρά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 85-90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες. Κινούμενοι οι στρατιώτες ή οι Ιππότες από την αριστερή πλευρά του δρόμου, μπορούσαν να κρατούν το σπαθί με το δεξί τους χέρι. Έτσι, σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποιος με  επιθετικές βλέψεις, υπερασπιζόταν την ζωή τους με  το πιο καλό και επιδέξιο χέρι τους.

Η αλλαγή της πλευράς οφείλεται στους Γάλλους, με πιο πιθανό υπαίτιο τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Την εποχή του (τέλη 18ου αιώνα), οι άμαξες είχαν αυξηθεί πολύ. Οι οδηγοί τους καθόταν στην αριστερή μεριά της άμαξας για να χρησιμοποιούν το καμτσίκι με το καλό δεξί τους χέρι. Από τη θέση αυτή, ο οδηγός μπορούσε μεν να ελέγξει την πορεία όλων των αλόγων, δε μπορούσε όμως να ελέγξει το πόσο κοντά ήταν στις άλλες άμαξες που περνούσαν δίπλα του όταν διασταυρωνόταν. Τα πολλά ατυχήματα που προκλήθηκαν, ανάγκασαν το Ναπολέοντα να κάνει την κίνηση στα δεξιά υποχρεωτική. 

.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος