Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Μπορεί μια φάλαινα να καταπιεί άνθρωπο;

Το 1891 ο Τζέιμς Μπάρτλυ ισχυρίστηκε ότι τον κατάπιε μια γαλάζια φάλαινα και κατάφερε να επιβιώσει μαζί με το πλήρωμά του.
.
Άποψη την οποία έχουν ενστερνιστεί  και πολλοί μετέπειτα. Είναι όμως αλήθεια; Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό ζώο πάνω στη Γη. Φτάνει σε μήκος τα 30 μέτρα και βάρος τους 130 τόνους (δηλαδή περίπου 2000 φορές το βάρος ενός ανθρώπου). Η γλώσσα της μόνο ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας, ενώ το στομάχι της χωράει έναν τόνο φαγητού.

Ωστόσο, παρόλο που ανατομικά στο στομάχι της υπάρχει χώρος για έναν ολόκληρο λόχο, ο φάρυγγάς της είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς έχει το μέγεθος ενός μεγάλου μήλου, Έτσι η είσοδος στο στομάχι της είναι μια απαγορευμένη σκέψη. Η μοναδική φάλαινα που έχει αρκετά μεγάλο φάρυγγα για να καταπιεί άνθρωπο είναι η Σπερμοφάλαινα. Αλλά και αν αυτό συμβεί, η επιβίωση ενός ανθρώπου στο στομάχι της είναι αδύνατη: Η οξύτητα των στομαχικών υγρών και η έλλειψη  οξυγόνου οδηγούν σε άμεσο και βασανιστικό θάνατο.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Τζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσινσον, Αθήνα 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, http://el.wikipedia.org/wikiwww.zwatoukosmou.wikispaces.com,