Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τι κάνει μια στρουθοκάμηλος όταν φοβάται;

Κι όμως είναι μύθος ότι η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι της στην άμμο.

Αν το έκρυβε θα πέθαινε ασφαλώς από ασφυξία. Η πραγματικότητα είναι πως η στρουθοκάμηλος, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, το βάζουν στα πόδια. Η στρουθοκάμηλος είναι πολύ γρήγορη, καθώς μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 65 km/h και να τη διατηρήσει για 30 λεπτά (Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 100 μέτρα Joussein Bolt τρέχει με 44,72 km/h).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μύθος έχει δυο πιθανές εξηγήσεις:

Στον τρόπο με τον οποίο μια στρουθοκάμηλος ξαπλώνει στη φωλιά της: Η φωλιά της είναι μια ρηχή τρύπα στο έδαφος και αυτή ξαπλώνει με το λαιμό της τεντωμένο μπροστά για να προσέχει μήπως έρθει κανένα αρπακτικό (εικόνα αριστερά).

- Στον βασικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν την τροφή τους. Οι στρουθοκάμηλοι τρώνε σχεδόν τα πάντα: Χαλκό, σίδερο, γυαλί, τούβλα κτλ. Σε ένα ζωολογικό κήπο μάλιστα μια στρουθοκάμηλος είχε καταβροχθίσει ένα ξυπνητήρι, γάντια, μερικά κέρματα και ένα φωτογραφικό φιλμ. Οι στρουθοκάμηλοι στη Ναμίμπια τρώνε ακόμα και διαμάντιαΕπίσης τρώνε και πέτρες:  Όταν το κάνουν αυτό, βάζουν το κεφάλι τους μέσα στο χώμα για να φάνε τις πέτρες που είναι μέσα στο έδαφος (εικόνα αριστερά).
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Τζον Λόϋντ - Τζον Μίτσινσον, Μάρτιος 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, http://el.wikipedia.org/http://www.roufianos.comorn.mpg.de