Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γρίφος: Τα τρία καπέλα

Τρεις άνθρωποι κάθονται σε μία σειρά, έτσι ώστε ο τελευταίος να βλέπει τους δύο μπροστινούς του, ο μεσαίος τον πρώτο και ο πρώτος κανέναν. 
.
Ένας κριτής φοράει στον καθένα τους από ένα άσπρο ή ένα κόκκινο καπέλο. Τους λέει πως τουλάχιστον ένα καπέλο είναι κόκκινο, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να δει το καπέλο που φοράει. Κερδίζει όποιος βρει το χρώμα του καπέλου του, ξεκινώντας από τον τρίτο στη σειρά. Αυτός δηλώνει πως δεν ξέρει τι χρώμα καπέλο φοράει. Έρχεται η σειρά του δεύτερου, ο οποίος λέει το ίδιο. Όταν έρχεται η σειρά του πρώτου, παρόλο που δεν βλέπει κανέναν τους, δηλώνει με ικανοποίηση πως ξέρει τι χρώμα καπέλο φοράει.

Ερώτηση: Τι χρώμα καπέλο φοράει ο πρώτος;


Απάντηση: Για να δεις την απάντηση μαύρισε με το ποντίκι σου την παρακάτω περιοχή...

Ο πρώτος φοράει κόκκινο καπέλο.
Ο τελευταίος που βλέπει τους άλλους δύο αν έβλεπε 2 άσπρα καπέλα θα έλεγε με σιγουριά ότι φοράει κόκκινο καπέλο. εφόσον λέει ότι δεν ξέρει σημαίνει ότι βλέπει τουλάχιστον ένα κόκκινο καπέλο (εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένα κόκκινο καπέλο). Ο δεύτερος απαντάει ότι δεν ξέρει. Εφόσον ο πίσω του απάντησε ότι δεν ξέρει σημαίνει ότι είδε ένα τουλάχιστον κόκκινο καπέλο, αν εκείνος έβλεπε ότι ο πρώτος στην σειρά φορούσε άσπρο θα έλεγε με σιγουριά ότι εκείνος φοράει το κόκκινο. Παρατηρεί ότι ο πρώτος φοράει κόκκινο άρα και οι δικές του πιθανότητες είναι 50/50 να φοράει οποιοδήποτε χρώμα. Ο πρώτος εφόσον ακούει ότι κανείς δεν ξέρει, καταλαβαίνει ότι βλέπουν και οι 2 ένα κόκκινο καπέλο, που είναι δικό του.