Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Η ιστορία των καταστημάτων LIDL


Λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2004 και μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 160 σε όλη τη χώρα. Αυτό πιθανόν το ξέρεις.
.
Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ότι τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, Dieter Schwarz (Ντίτερ Σβάρτς), δεν τον γνωρίζει φυσιογνωμικά σχεδόν κανείς. Η τελευταία του φωτογραφία στον τύπο είναι ασπρόμαυρη και χρονολογείται από το 1970. Σε ένα συνέδριο μάλιστα πήρε μέρος με άλλο όνομα, αναγνωρίστηκε όμως από έναν παλιό του συνεργάτη. Το περιστατικό αυτό έγινε ανέκδοτο στις επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Η ιστορία των καταστημάτων Lidl ξεκινάει το 1930 όταν ο Josef Schwarz (Γιόσεφ Σβάρτς), πατέρας του Dieter, έγινε συνέταιρος σε μια εταιρία πώλησης φρούτων που ονομαζόταν «Lidl & Co». Η εταιρία, πήγαινε αρκετά καλά μέχρι την έναρξη του του Β' παγκόσμιου πολέμου όπου ως επακόλουθο διαλύθηκε. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει ο Josef Schwarz να επανέλθει στο προσκήνιο. 


Το 1972, είχε την ιδέα της δημιουργίας Σούπερ Μάρκετ με προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Επειδή του όνομά του σε μετάφραση σημαίνει «μαύρος» και θα παρέπεμπε σε μαύρη αγορά, προτίμησε να επιλέξει για όνομα των Σούπερ Μάρκετ του το όνομα Lidl προς τιμήν της πρώτης του επιχείρησης. Τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος έγιναν το 1973. Εκείνο το έτος όμως, ο Josef Schwarz πέθανε, αφήνοντας πλέον τη σκυτάλη στο υιό του Dieter.
..

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.
Πήγες: Ιωάννης Ν. Πρωτοπαπαδάκης,Αθήνα 2007, Γνωστά ονόματα...Άνωστες Ιστορίες 2, Εκδόσεις Σταμούλης, www.Lidl.grhttp://www.pentapostagma.gr/2011/03/lidl.html