Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τα μήλα προκαλούν τερηδόνα

Τα κατανάλωση μήλων μπορεί να διαβρώσει τα δόντια περισσότερο και από τα αναψυκτικά.

Άγγλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε. Οι επιστήμονες από το Οδοντιατρικό Ίδρυμα του King’s College στο Λονδίνο, κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα αφού εξέτασαν τη συσχέτιση τροφίμων και διάβρωσης των δοντιών σε περισσότερους από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών.

«Ασφαλώς και τα μήλα είναι πολύτιμα για την υγεία, αλλά όταν τα τρώμε αργά, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στο στόμα μπορεί να βλάψουν τα δόντια. Από την άλλη, τα ροφήματα που πιστεύεται ότι διαβρώνουν τα δόντια, συνήθως τα καταναλώνουμε γρήγορα ή με καλαμάκι, οπότε η διάβρωση των δοντιών είναι πολύ περιορισμένη» εξηγούν οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως οι διαιτητικές συστάσεις για προστασία των δοντιών πρέπει να στοχεύουν αμιγώς στο όξινο περιεχόμενο κάθε τροφής και όχι στην γενικότερη θρεπτική αξία της, όπως γίνεται έως σήμερα.

«Οδηγίες χρήσεως» για τα μήλα: Μία λύση, κατά του ειδικούς, είναι να τρώμε τα μήλα ή άλλα φρούτα μαζί με γάλα ή με ένα κομμάτι τυρί, διότι και τα δύο περιέχουν ασβέστιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα. Ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου, επίσης μπορεί να βοηθήσει. Τέλος, το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων παρέχει μια «ασπίδα προστασίας» εναντίον των επιθέσεων των οξέων. Αντιθέτως, το βούρτσισμα μετά την κατανάλωσή τους θα επιδεινωθεί η διάβρωση. Καλύτερα να αφήσουμε να περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα επισημαίνουν οι επιστήμονες.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος