Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί διαφέρουν τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα;

Κανένας άνθρωπος δεν έχει βρεθεί να έχει ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα με κάποιον άλλον.

Μιας και από την στιγμή που γεννιόμαστε τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα δεν αλλάζουν ποτέ, λογικό ήταν μια από τις πρώτες υποθέσεις των επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το εν λόγω ζήτημα, να είναι οι κληρονομικοί παράγοντες. Κάτι βέβαια που αποδείχτηκε λάθος, μιας και δεν βρέθηκαν γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στα αποτυπώματα γονέων και παιδιών, ούτε ανάμεσα σε δίδυμα αδέρφια.

Όπως αποδείχτηκε χρόνια αργότερα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα αποκτούνται κατά την φάση της κύησης, όπου και το έμβρυο αρχίζει να αποκτά χέρια και πόδια. Σε μια προσπάθειά του να εξασκήσει τις κινητικές του ικανότητες, αρχίζει να μετακινεί τα άκρα του, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα της κοιλιάς της μητέρας του. Επειδή το δέρμα του όμως είναι ακόμα πολύ μαλακό, η πίεση που ασκείται στα δάχτυλα των ποδιών και χεριών αφήνουν μόνιμα σημάδια. Τα σημάδια αυτά, τα ονομάζουμε εμείς αργότερα δαχτυλικά αποτυπώματα.

δεν ρώτησες, αλλά...
Για πόσο καιρό διατηρούνται τα δαχτυλικά αποτυπώματα ανέπαφα σε ένα αντικείμενο;
Αν υποθέσουμε πως έπιασες ένα αντικείμενο π.χ. ποτήρι, τηλέφωνο, ρούχο κτλ., τα δαχτυλικά σου αποτυπώματα μπορούν να παραμείνουν εκεί για 40 ολόκληρα χρόνια.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος