Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί μας τσιμπούν τα κουνούπια;

Το ήξερες πως μόνο τα κουνούπια θηλυκού γένους τσιμπούν τους ανθρώπους;

Μας τσιμπούν μόνο τα θηλυκά κουνούπια γιατί χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα, καθώς με αυτό ωριμάζουν τα αυγά τους. Τα αρσενικά από την άλλη, τσιμπούν μόνο φυτά. Υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 2500 είδη κουνουπιών, τα οποία και μεταφέρουν πάνω από 100 θανατηφόρες ασθένειες: Ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγγειος πυρετός ελεφαντίαση, εγκεφαλίτιδα είναι μερικές εξ αυτών. Ακόμα και σήμερα τα κουνούπια σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε 12 δευτερόλεπτα.

Σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχει υπολογιστεί πως τα κουνούπια έχουν εξοντώσει περίπου 45.000.000.000 ανθρώπους. Το παράδοξο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 19ου, κανείς δεν είχε την παραμικρή υποψία ότι τα κουνούπια είναι επικίνδυνα. Πολύ λίγα είδη κουνουπιών τσιμπούν ολόκληρη την ημέρα. Τα περισσότερα, τσιμπούν κυρίως τις νυχτερινές ώρες και τις πρώτες πρωινές και αυτό γιατί η ενεργητικότητά τους εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα.

Τα κουνούπια, προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει με την αναπνοή του κάθε άνθρωπος. Το σφύριγμα τους προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Για να τονίζουν την επικινδυνότητα των κουνουπιών, οι Αφρικανοί δημιούργησαν μια παροιμία η οποία λέει πως «Αν πιστεύεις ότι είσαι πολύ μικρός και ασήμαντος για να κάνεις αισθητή την παρουσία σου, προσπάθησε να κοιμηθείς σε ένα δωμάτιο με ένα κουνούπι».
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
.
Πηγές: Τζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσινσον, Αθήνα 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, http://pellalife.gr, el.wikipedia.org, www.obelix7.blogspot.com