Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ξύπνησε από κώμα και μιλούσε άλλη Γλώσσα

Ένα 13χρονο κορίτσι που βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και ξύπνησε, ήξερε να μιλάει πολύ καλά Γερμανικά.

Το κορίτσι, από την πόλη Knin στη νότια Κροατία, είχε μόλις αρχίσει να κάνει μαθήματα γερμανικών στο σχολείο, να βλέπει γερμανική τηλεόραση και να διαβάζει βιβλία στα γερμανικά για να εξασκήσει τη γλώσσα. Όμως, σύμφωνα με τους γονείς της, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι γνώριζε να μιλάει τη γλώσσα.

Από τη στιγμή που ξύπνησε από το 24ωρο κώμα της, ήταν ανίκανη να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα (κροατικά) και ήταν ικανή να επικοινωνεί σε τέλειο βαθμό με τη γερμανική γλώσσα! Οι γιατροί του νοσοκομείου ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση του κοριτσιού είναι πολύ ασυνήθιστη και προσπαθούν ακόμα να εξηγήσουν τι ακριβώς μπορεί να συνέβη. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Dujomir Marasovic, είπε: «Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί ο εγκέφαλος μετά από ένα τέτοιο τραύμα και μία κωματώδη κατάσταση. Προφανώς, έχουμε σκεφτεί κάποιες θεωρίες, ωστόσο για την ώρα πρέπει να σεβαστούμε την κατάσταση της ασθενούς».

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Ξενογλωσσία (ξένος και γλώσσα) και έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφορές, επίσης, για τη Ξενογλωσσία γίνονται από την εποχή της Βίβλου, δηλαδή δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «θύμα» αποκτά ξαφνικά τη γνώση και την ικανότητα να μιλάει γλώσσες που δεν υπάρχουν πλέον, όπως αρχαία αιγυπτιακά, βαβυλωνιακά, ελληνικά, κ.τ.λ.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη