Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνεται ένα αέριο το οποίο λέγεται Propanethiol S-oxide και είναι ένα οξείδιο του θείου. 

Στη συνέχεια, το αέριο αυτό αναμειγνύεται με κάποια ένζυμα του κρεμμυδιού και μέσω χημικής αντίδρασης, παράγεται αέριο του θείου, το οποίο όταν φτάνει στα μάτια μας δημιουργεί ένα ήπιο οξύ που τα ερεθίζει. Φυσιολογικά, θα έπρεπε ο οργανισμός μας να αντιδράσει και να κλείσει τα μάτια εμποδίζοντας το αέριο να φτάσει σε αυτά. 
Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο οργανισμός είναι να ανοίξει τους δακρυγόνους αδένες και να παράγουν τα δάκρυα. Πως μπορούμε, όμως, να προστατευτούμε από αυτό το αέριο όταν κόβουμε κρεμμύδια; Υπάρχουν πολλές πρακτικές, όπως για παράδειγμα:
→ Να φορέσεις προστατευτικά γυαλιά. Αυτή η λύση δουλεύει πάντα.
→ Να κόβεις το κρεμμύδι κάτω από μια τρεχούμενη βρύση. Το νερό εμποδίζει την αντίδραση όταν κόβετε το κρεμμύδι και δεν δημιουργείται το αέριο που μπορεί να φτάσει στα μάτια σας.
→ Να βάλεις το κρεμμύδι στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν το κόψετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αντίδραση στο κρεμμύδι, οπότε λιγότερο αέριο θα φτάσει στα μάτια σας, το οποίο μπορεί να μη καταλάβετε.Συντάκτης: Κυριάκος Αθανασίου

Πηγές: www.sciencebob.com, http://en.wikipedia.org, www.naturalherbalextracts.com