Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Η καλή πέψη της τροφής είναι πολύ σημαντική

Η καλή πέψη της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιττά κιλά διπλασιαζόταν.

«Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», απαντά ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό.
.
Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι μας είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε. Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.zougla.gr, www.inews.gr, www.projects.latimes.com
ferienparadies-sabina.com
www.rcinet.ca