Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Βρέθηκαν φάλαινες στην έρημο της Χιλής

Μυστήριο περιβάλλει τα απολιθωμένα κουφάρια 75 φαλαινών που βρέθηκαν θαμμένα στην έρημο. 

Πώς έφτασαν όμως οι φάλαινες σε μια απόσταση 800-900 μέτρων από την ακτογραμμή; Εχασαν τον προσανατολισμό τους και βγήκαν στη στεριά; Μετακινήθηκαν λόγω κατολίσθησης και παγιδεύτηκαν σε μια λιμνοθάλασσα; Οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να βρουν μια άκρη, τη στιγμή που το εύρημα κρίνεται από τα σημαντικότερα στο είδος του.

Οι σκελετοί βρέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του παναμερικανικού αυτοκινητοδρόμου, που θα διασχίζει κάθετα τη Χιλή. Η ηλικία τους υπολογίζεται στα δύο με επτά εκατομμύρια χρόνια. Ηταν τοποθετημένοι δίπλα δίπλα σε μια μεγάλη έκταση. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα νεκροταφεία προϊστορικών θηλαστικών. Από τους 75 σκελετούς, οι 20 είναι ολοκληρωμένοι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτή την τοποθεσία βρίσκονται εκατοντάδες ακόμα θαμμένες φάλαινες.

«Πιστεύω ότι πέθαναν περίπου την ίδια περίοδο. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδήγησαν τις φάλαινες σε αυτό το σημείο και να προκάλεσαν τον θάνατό τους, γι' αυτό τους ελέγχουμε όλους», εξηγεί ο Νίκολας Πίνσον, ειδικός επί των απολιθωμένων θαλάσσιων θηλαστικών στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν. Ο Πίνσον πιστεύει ότι στο σημείο υπήρχε μια λιμνοθάλασσα κι ότι οι φάλαινες πέθαναν εκεί πριν από δύο με επτά εκατομμύρια χρόνια. 
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη