Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί επιτρέπει το Ισλάμ την πολυγαμία;

Αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι στον ισλαμικό κόσμο είναι αποδεκτή η πολυγαμία.

Στην προ-ισλαμική περίοδο η πολυγαμία αποτελούσε ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα και εφαρμοζόταν όχι μόνο από Άραβες αλλά και από πολλά άλλα έθνη. Δεν ήταν επομένως το Ισλάμ που επέτρεψε και εισήγαγε την πολυγαμία. Αντιθέτως, χειρίστηκε το θέμα με έναν πρακτικό τρόπο, χωρίς να προκαλέσει βίαιη αντίδραση στην κοινωνία.
Ήταν η πρώτη θρησκεία που περιόρισε τον (απεριόριστο!) αριθμό των συζύγων σε 4.Σύμφωνα με Κορανικά εδάφια οι άνδρες δεν πρέπει να συμπεριφέρονται άνισα στις συζύγους τους και στην περίπτωση που αυτό τους φανεί αδύνατο, τότε οφείλουν να νυμφευτούν μόνο μία! Αυτό υποδηλώνει, ότι ΚΑΝΟΝΑΣ στο Ισλάμ είναι η μονογαμία και ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελεί η περιορισμένη πολυγαμία.


Ποιες είναι όμως αυτές οι εξαιρέσεις;
- Κατά τη διάρκεια των πολέμων σκοτώνονται πολλοί άνδρες, αφήνοντας πίσω τους χωρίς μέσα συντήρησης γυναίκες και ορφανά. Ο γάμος με τέτοιες γυναίκες αποτελεί κατά συνέπεια ΑΡΕΤΗ, γιατί δεν τις συντηρεί απλά χαρίζοντάς τους μια ευπρεπή ζωή, αλλά παράλληλα τις αποτρέπει από τα το να πέσουν στην αμαρτία (πχ. πορνεία).
- Μια άλλη εξαίρεση του κανόνα της μονογαμίας είναι η περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες είτε έχουν προσβληθεί από χρόνια αρρώστια (η οποία δεν τους επιτρέπει την εκτέλεση των συζυγικών τους υποχρεώσεων) είτε είναι στείρες. Σ’ αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται στο σύζυγο να παντρευτεί άλλη, στην οποία θα δοθούν ίσα δικαιώματα με την πρώτη σύζυγο.
.

Συντάκτρια: Ματίνα Χόβολου