Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί κόβουμε βασιλόπιτα;

Την κόβουμε εξαιτίας ενός γεγονότος που διαδραματίστηκε στην βυζαντινή εποχή.

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, η βυζαντινή αυτοκρατορία  κήρυξε πόλεμο ενάντια στους Πέρσες. Για να φτάσουν στο μέτωπο του πολέμου, ο Ιουλιανός και τα στρατεύματά ήταν υποχρεωμένα να περάσουν από την Καισαρεία. Φτάνοντας εκεί, ο Ιουλιανός άδραξε την ευκαιρία και διέταξε έκτακτη φορολόγηση για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Θέλοντας και μη, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να δώσουν χρυσαφικά, χρήματα κτλ. Μιας και ο Ιουλιανός θεωρούσε το θρίαμβο του ενάντια στους Πέρσες δεδομένο, θα έπαιρνε τα ''έκτακτα χαράτσια'' στο δρόμο της επιστροφής του για την Κωνσταντινούπολη. Σε μια όμως από τις μάχες με τους Πέρσες, ο Ιουλιανός σκοτώθηκε, καθιστώντας έτσι αδύνατη την επιστροφή του από την Καισάρεια.


Μιας και οι φόροι στο μεσοδιάστημα είχαν ήδη μαζευτεί, ο επίσκοπος της ΚαισαρείαςΆγιος Βασίλειος (330-379 μ.Χ.), σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να τα επιστρέψει στο λαό: Έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά, τοποθετώντας μέσα σε κάθε ψωμί από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό. Στη συνεχεία τα μοίρασε στα σπίτια των κατοίκων. Τρώγοντας τα, οι κάτοικοι όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάστηκε αργότερα βασιλόπιτα.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος