Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τι είναι το μαύρο κουτί των αεροπλάνων;

Tο επονομαζόμενο μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου δεν είναι μαύρο, αλλά πορτοκαλί.

Το συγκεκριμένο κουτί έχει τον πρώτο λόγο στην αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε ένα ατύχημα. Η επιλογή του χρώματος πορτοκαλί δεν είναι τυχαία, καθώς το πορτοκαλί είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμο σε περίπτωση ατυχήματος. Το μαύρο κουτί πρόκειται στην ουσία για μια θήκη που περιέχει στο εσωτερικό της δυο συσκευές:

   1. Το «cockpit voice recorder» (CVR), που είναι ένας καταγραφέας ήχου. Ηχογραφεί ανάμεσα σε άλλα τις συνομιλίες των κυβερνητών με τον πύργο ελέγχου αλλά και όσα ακούγονται στο πιλοτήριο. Τα σύγχρονα CVR διατηρούν αποθηκευμένες καταγραφές τουλάχιστον δύο ωρών.
   2. Το «flight data recorder» (FDR), που είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη έτσι ώστε να καταγράφει και να αποθηκεύει πλήθος παραμέτρων σχετικών με την κατάσταση του αεροσκάφους και την πτήση. Πληροφορίες όπως το υψόμετρο, η θέση των πτερυγίων και άλλα μηχανικά δεδομένα λαμβάνονται και καταγράφονται στο FDR.

Το μαύρο κουτί είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά ανθεκτικά και πυρίμαχα υλικά (ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο), ώστε να αντέχει σε δυνάμεις που μπορούν να φτάσουν τα 3.400g. Έχει την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα για 30 ημέρες προκειμένου να εντοπιστεί και βρίσκεται τοποθετημένο συνήθως στην πίσω πλευρά του αεροσκάφους ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι να καταστραφεί σε περίπτωση ατυχήματος.
.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος