Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί λέμε «Αβγά σου καθαρίζουνε;»

Στην αρχαία Ρώμη, κάθε 15η Μαϊου, γιόρταζαν για να τιμήσουν την  θεά Αφροδίτη και τον θεό Διόνυσο μ' έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο:

Ο κόσμος έβγαινε στις πλατείες και άρχιζε τον «πετροπόλεμο»  με την μόνη διαφορά ότι αντί για πέτρες πετούσαν αβγά. Χιλιάδες αβγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για να χαμογελά και να διασκεδάζει ο κόσμος. Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μόνο οι πολίτες που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, ρωμαίες δέσποινες και αυτοκράτορες.

Ο αβγοπόλεμος ήταν μία από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αβγά στους αξιωματικούς και στους ακόλουθους των ανακτόρων του και χωρίς να είναι η ημέρα της γιορτής των αβγών. Και στο Βυζάντιο συνεχίστηκε, αλλά για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πολλά βυζαντινά κείμενα μάλιστα αναφέρεται συχνά, αλλά μόνο με δύο-τρία λόγια. Έτσι από το περίεργο αυτό  έθιμο έμεινε η ερωτηματική φράση  «αβγά σου καθαρίζουνε;», την οποία χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελά χωρίς λόγο κι αφορμή.