Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Πρέπει να χωρίσεις ή όχι;

Υπάρχουν 6 στάδια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι

Η ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια Beverley Stone στο βιβλίο της «Stay Or Leave? Six Steps To Resolving Your Relationship Indecision» προτείνει ένα πρόγραμμα 6 σταδίων για να πάρεις την απόφαση στο δίλημμα που σε ταλαιπωρεί . Να μείνεις ή να φύγεις από μια σχέση;

1. Να είσαι ο εαυτός σου, όχι ο άνθρωπος που θα ήθελαν οι άλλοι
Πόσες φορές θες να κάνεις ή να πεις κάτι αλλά τελικά δεν το κάνεις επειδή φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι; Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος που δεν λέει την άποψή του, επηρεάζει αρνητικά τον αυτοσεβασμό, την ευτυχία αλλά και την ύπαρξή του. Δοκίμασε να συζητάς αυτά που σκέφτεσαι με το ταίρι σου σε ήρεμους τόνους. Αν η σχέση σου μετά από αυτήν την αλλαγή δείχνει να ισορροπεί τότε είναι πολύ καλό σημάδι αν όχι τότε...
.
2. Πάψε να ανησυχείς τι σκέφτονται οι άλλοι
Ο κυρίαρχος του εαυτού σου δεν είναι κανένας άλλος παρά εσύ. Για αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για τις πράξεις σου.Αν σκέφτεσαι πως όσα λένε οι άλλοι είναι απλά και μόνο μια οπτική γωνία θα μειώσει το άγχος σου και θα σε κάνει πιο λογικό και ήρεμο. Με το ίδιο σκεπτικό μπορείς να συζητήσεις τις διαφορές που έχεις με το ταίρι σου.
.
3. Συμφιλίωσε τις δύο αντίθετες πλευρές σου
Όταν είσαι σε δίλημμα έχεις δύο συγκρουόμενες φωνές μέσα σου που η κάθε μια υποστηρίζει το δικό της. Πάρε ένα στυλό και ένα χαρτί και ξεκίνα από τη πλευρά της αυτοπεποίθησης που θα πάρει ό,τι ρίσκο χρειαστεί για να είναι καλά. Ξεκίνα να γράφεις “Δυσανασχετώ με το εξής…” και όταν τελειώσεις άσε την “προσεκτική” πλευρά σου, εκείνη που σου λέει πως θα κάνεις λάθος και πως η κατάσταση είναι απελπιστική να απαντήσει. Προσπάθησε αυτόν τον διάλογο να τον συνεχίσεις και αυτή η συζήτηση θα σε οδηγήσει στην απάντηση που ψάχνεις με τις δύο πλευρές να έχουν δώσει -επιτέλους- τα χέρια.
.
4. Δεν είσαι παγιδευμένος όπως νομίζεις
Δεν είσαι δέσμιος ούτε φυλακισμένος. Απόφυγε να χρησιμοποιείς το “δεν μπορώ” και αντικατάστησε το με το “δεν θέλω”.
.
5. Μην περιμένεις να σου λύσει άλλος το πρόβλημα
Το αν είναι σωστό ή λάθος που έφυγες από μια σχέση θα το καταλάβεις στην πορεία. Σταμάτα να φοβάσαι το λάθος γιατί η σκέψη της τέλειας λύσης απλά σε κάνει να αφήσεις το ζήτημα προς λύση για αύριο, μεθαύριο και πάει λέγοντας.
.
6. Σκέψου ότι έχεις μόνο μισό χρόνο ζωής
Αν σκεφτείς πως σου έχουν απομείνει μόνο 6 μήνες ζωής τότε θα αποφάσιζες και θα δρούσες πιο γρήγορα και με περισσότερη σιγουριά. Αν αποφασίσεις να μείνεις δε θα σε ανησυχούν οι καυγάδες μεταξύ σας ή αν φύγεις δε θα διστάσεις να το κάνεις. Η σκέψη του διαστήματος των 6 μηνών θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις αξίες σου και να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
Πηγές: www.cosmo.gr, www.skathari.net, www.inews.gr