Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι μισοί καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο

Το 45% των Ελλήνων καπνιστών δηλώνουν πως θέλουν να κόψουν το τσιγάρο.

Την αυξανόμενη τάση για τη διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα καθρεφτίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Σύμφωνα με αυτήν, διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος καταγράφεται η υγεία με 66%, ενώ ακολουθεί, με αυξητική τάση, ο οικονομικός παράγοντας (20%)Συνολικά το 60% των καπνιστών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα, χωρίς επιτυχία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο τη στιγμή που η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη. Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν γίνεται με ατομική και μόνο προσπάθεια (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%). 

Επιπλέον, ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, όπως στους εμφραγματίες (14%). Τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να αγνοούνται από τους καπνιστές, καθώς το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα μόνο με τη δύναμη της θέλησης του. 
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος