Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο

Το φαινόμενο είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και έχει απασχολήσει και μεγάλους φιλόσοφους όπως τον Αριστοτέλη και τον Καρτέσιο.

Η εξήγησή του βέβαια απασχολεί μέχρι σήμερα τους επιστήμονες. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο μπορείς να το παρατηρήσεις με τον εξής απλό τρόπο: Τοποθέτησε σε ένα ψυγείο δύο δοχεία με ίση ποσότητα νερού το ένα εκ των οποίων  να έχει θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου και το άλλο 100 βαθμών Κελσίου. Θα διαπιστώσεις ότι  το ζεστό νερό θα παγώσει πρώτο.

Τις τελευταίες δεκαετίες είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Mpemba» από το όνομα του Τανζανού Erasto Mpemba. Ο Mpemba όντας φοιτητής το 1968 είδε κατά τη διάρκεια πειραμάτων το φαινόμενο και απευθύνθηκε στους καθηγητές του για να πάρει απαντήσεις οι οποίοι όμως τον αγνόησαν. Ο Mpemba δεν τα παράτησε και ήρθε σε επαφή με τον Ντένις Όσμπορν, καθηγητή του πανεπιστημίου Νταρ ελ Σαλάμ της Τανζανίας, ο οποίος δέχτηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα. Η μελέτη που εξέδωσε για το φαινόμενο είχε τον τίτλο «Φαινόμενο Mpmeba», τίτλος που επικράτησε τελικά στην επιστημονική κοινότητα.