Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Η καθιστική ζωή σκοτώνει όσο και το κάπνισμα

Η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί κάθε χρόνο ανά τον κόσμο τόσους θανάτους όσους και το κάπνισμα. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εκτενής έρευνα διεθνούς ομάδας 33 επιστημόνων. Το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο αριθμός ισοδυναμεί με περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στην έλλειψη άσκησης αποδίδεται το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη (τύπου 2) και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.ά.). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τόσο τεράστιες ώστε η σωματική αδράνεια θα πρέπει να θεωρείται πανδημία. Οι συνέπειες της έλλειψης άσκησης πλήττουν περισσότερο τους εφήβους και τις γυναίκες.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο. Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα (π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.ά). Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
Πηγές: www.tovima.gr, www.zougla.grwww.healthyliving.gr