Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί ξεχνάμε εύκολα το όνομα κάποιου;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ονόματα των ατόμων.

Μπορεί η ασθενής μνήμη να δέχεται συνήθως όλα τα πυρά, αλλά η κύρια ευθύνη  αποδίδεται από τους ερευνητές αλλού. Πιο συγκεκριμένα, ευθύνεται το ίδιο το όνομα, καθώς δίνεται αυθαίρετα χωρίς να υπάρχει συσχετισμός με κάτι. Ο εγκέφαλός μας, είναι έτσι δομημένος, ώστε να συγκρατεί ευκολότερα λέξεις που βρίσκονται σε άμεση σχέση μεταξύ τους (π.χ. ροδάκινα,  μήλα  φρούτα).

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι οι άνθρωποι συγκρατούν ευκολότερα το όνομα κάποιου που εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με στοιχεία της προσωπικότητάς του, της καταγωγή του, της δουλειάς του ή του τρόπο ζωής του γενικά. Αν για παράδειγμα το όνομα ενός ατόμου, τον παραπέμπει στο επάγγελμά σου, τότε είναι αρκετά πιο δύσκολο να το ξεχάσεις. Ο συσχετισμός επομένως ενός χαρακτηριστικού με το όνομα του κάθε ανθρώπου, θα έκανε σαφώς την μνήμη μας να λειτουργεί καλύτερα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μπορούμε να θυμηθούμε ευκολότερα το παρατσούκλι κάποιου, μιας και αντιπροσωπεύει ιδιότητες που φέρει ο ίδιος. Σε αυτήν την συνδυαστική και συσχετική ιδιότητα του εγκεφάλού μας βασίζεται εξάλλου η εκμάθηση της μητρικής μας γλώσσας αλλά και των ξένων γλωσσών: Οι καινούργιες λέξεις μαθαίνονται σε ομαδοποιημένες κατηγορίες (π.χ. λαχανικά, φρούτα, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.), για να μπορούν να συγκρατηθούν στον μέγιστό τους βαθμό.

.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.djearworm.com, www.metrogreece.gr, www.palo.gr, www.asklubo.com