Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στα αεροπλάνα;

Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν είναι η πιθανότητα πτώσης ενός αεροπλάνου. 

Σε περίπτωση όμως που δυστυχώς γίνει, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται στους επιβάτες του πίσω μέρους. Μια δοκιμή που έγινε στην έρημο Σονόρα (Μεξικό), έδειξε ότι σε περίπτωση συντριβής ενός μεγάλου αεροσκάφους, το  μπροστινό τμήμα καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ το μεσαίο και κυρίως το πίσω μέρος φαίνεται να «αντέχουν».

Τη δοκιμή χρηματοδότησε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και σε αυτή χρησιμοποιήθηκε το 170 θέσεων Boeing 727. Τις θέσεις των επιβατών είχαν οι ειδικές κούκλες που χρησιμοποιούνται στα «crash test» των αυτοκινήτων. Μοναδικός άνθρωπος μέσα στο αεροσκάφος ήταν ο πιλότος του Boeing, ο οποίος αφού οδήγησε το αεροσκάφος πάνω από την έρημο και σε ύψος 800 μέτρων, το εγκατέλειψε πηδώντας με αλεξίπτωτο. 

Το Boeing πράγματι συνετρίβη, με το μπροστινό μέρος του να καταστρέφεται αμέσως, ενώ το υπόλοιπο κατάφερε να «επιβιώσει». Όσον αφορά τους επιβάτες, όπως έδειξε η δοκιμή, εκείνοι που κατά τη διάρκεια της συντριβής είναι δεμένοι με τη ζώνη τους και έχουν σκύψει μπροστά με το κεφάλι στα γόνατα δεν παθαίνουν σχεδόν τίποτε. Εκείνοι που είναι δεμένοι αλλά κάθονται σε όρθια θέση είναι πιθανό να υποστούν κάποια ελαφρύτερα ή βαρύτερα χτυπήματα στο κεφάλι. Οι επιβάτες που δεν είναι δεμένοι δεν πρόκειται να επιβιώσουν από τη συντριβή.
.

...επιμέλεια: Eυάγγελος Χόβολος