Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Διεθνές βραβείο για το μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο βραβεύτηκε για τον τρόπο συντήρησης και αποκατάστασης των Καρυάτιδων.

H τεχνική με τη χρήση λέιζερ που εφαρμόζεται, έχει αναπτυχθεί ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Δημιουργήθηκε ύστερα από συνεργασία του Μουσείου της Ακρόπολης με το Ινστιτούτο «Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ).

Συγκεκριμένα, το μουσείο της ακρόπολης κέρδισε το βραβείο Keck, ένα βραβείο που υιοθετήθηκε το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια «στο άτομο ή την ομάδα που έχει συμβάλλει κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης». 

Η επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης έγκειται στο ότι έφερε τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια. Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση ενός αγάλματος, και τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης.
.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος