Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί μια χάρτινη σακούλα σκάει με κρότο;

Κι όμως, για τους επιστήμονες, ο κρότος της σακούλας παραμένει ακόμα ένα άλυτο μυστήριο.

Οφείλεται πιθανότατα στο σπάσιμο του φράγματος του ήχου, αν και οι επιστήμονες διατηρούν ακόμα μερικές επιφυλάξεις. Γενικά οι ήχοι που αντιλαμβανόμαστε, υποδηλώνουν αλλαγές πίεσης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Μια μεγάλη και απότομη αλλαγή πίεσης μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους: Συμβαίνει όταν κλείνεις μια πόρτα με δύναμη, όταν χτυπάς ένα βιβλίο στο τραπέζι, όταν σκάει μια χαρτοσακούλα ή ένα μπαλόνι κ.α. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Η.Π.Α), έδειξε ότι οι ρωγμές που διαμελίζουν ένα μπαλόνι όταν αυτό τρυπηθεί από μια καρφίτσα, «ταξιδεύουν» στο λάστιχο του μπαλονιού με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη ταχύτητα του ήχου (343km/h). Το γεγονός αυτό συντελεί στη δημιουργία ωστικών κυμάτων παρόμοιων με αυτά που προκαλούνται από ένα αεριωθούμενο που σπάει το φράγμα του ήχου .

Κάτι παρόμοιο ισχύει μάλλον και στη περίπτωση της χαρτοσακούλας. Πριν αυτή σκάσει, ο αέρας μέσα της συμπιέζεται, με την εσωτερική πίεση να αυξάνεται τάχιστα. Η κινητική ενέργεια των μορίων του αέρα, δεν μπορεί πια να συγκρατηθεί στη χάρτινη σακούλα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τρύπα. Ο συμπιεσμένος αέρας εκπέμπει ένα ωστικό κύμα, το οποίο φτάνει στο αυτί μας σαν ένας δυνατός ήχος.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος