Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Πλανήτης με τέσσερις Ήλιους γύρω του

Είναι ο μοναδικός γνωστός μέχρι σήμερα πλανήτης, που φωτίζεται από τέσσερα άστρα.

Εντοπίστηκε από δύο χρήστες του Διαδικτύου, που συμμετείχαν σε εθελοντικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό εξωπλανητών. Ο εξωπλανήτης PH1, βρίσκεται σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένας γίγαντας από αέριο με διάμετρο 6 φορές μεγαλύτερη από της Γης, όσο είναι περίπου το μέγεθος του πλανήτη Ποσειδώνα.

Είναι πάντως απίθανο να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που απολαμβάνουν το τετραπλό ηλιοβασίλεμα του PH1, αφενός επειδή δεν διαθέτει στέρεη επιφάνεια, αφετέρου επειδή η θερμοκρασία του εκτιμάται ότι κυμαίνεται από τους 250 έως τους 340 βαθμούς Κελσίου. Ο PH1 κινείται σε τροχιά γύρω από ένα δυαδικό σύστημα, ένα σύστημα δηλαδή που αποτελείται από δύο άστρα σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο. Το ένα από τα δύο αυτά άστρα έχει μέγεθος παρόμοιο με τον Ήλιο, ενώ το άλλο είναι ένας μικρός, αμυδρός κόκκινος νάνος.

Τα δυαδικά συστήματα δεν σπανίζουν στον Γαλαξία μας, ωστόσο το σύστημα του PH1 παρουσιάζει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα, αφού ένα δεύτερο δυαδικό σύστημα εντοπίστηκε να κινείται σε τροχιά γύρω από το πρώτο σε απόσταση 1.000 αστρονομικών μονάδων (μια αστρονομική μονάδα, είναι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Παρά την περιπλοκότητα αυτής της διάταξης, ο πλανήτης PH1 φαίνεται ότι βρίσκεται σε σταθερή τροχιά και δεν κινδυνεύει να πέσει μέσα στα άστρα ή να εκσφενδονιστεί στο διαστρικό διάστημα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη