Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Το χασμουρητό μας είναι μεταδοτικό στα σκυλιά

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία. 

Τα σκυλιά χασμουριούνται «κατ’ εικόνα και ομοίωση» των ιδιοκτητών τους, συμπάσχοντας μαζί τους και αντιγράφοντας πιστά τα ανθρώπινα συναισθήματα. «Το ανθρώπινο χασμουρητό είναι μεταδοτικό και στους σκύλους. Τις πιο πολλές φορές υποδηλώνει μιμητική πράξη, χωρίς να είναι κατά βάση αποτέλεσμα κούρασης, νύστας ή κόπωσης από την πλευρά των τετραπόδων», αναφέρει ο επικεφαλής.

Για να αποδείξουν ότι τα σκυλιά όντως αντιλαμβάνονται και μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά και ότι το χασμουρητό δεν είναι απλή σύμπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 35 σκυλιά ηλικίας από 4-18 μηνών. Τα κατοικίδια χασμουριούνταν ακολουθώντας την έκφραση των ιδιοκτητών τους, καταδεικνύοντας πως συμπάσχουν απόλυτα μαζί τους στην κόπωση, παρουσιάζοντας έτσι στους ερευνητές ένα επιπλέον δέσιμο με τον άνθρωπο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς «είναι ένας τρόπος να δείξουμε σε αυτούς που χασμουριούνται ότι καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά: Το χασμουρητό μεταδίδεται, όχι επειδή έχουν βαρεθεί ή κουραστεί, αλλά επειδή βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τα συναισθήματά μας και θέλουν να μας το δείξουν», καταλήγει ο επικεφαλής της έρευνας.

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τώη