Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

17χρονος Έλληνας κατασκεύασε μηχανικό χέρι

Για την εφεύρεσή του πήρε μάλιστα και το πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο μηχανικής στην Σλοβακία.

Η ευαισθησία του Χάρη Ιωάννου για το πρόβλημα της γιαγιάς του, τον οδήγησε στη δημιουργία ενός ειδικού τεχνητού χεριού-γαντιού, που θα βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα. Ο Χάρης συνέλαβε την ιδέα όταν ήταν ακόμα 15 ετών, βλέποντας τη γιαγιά του να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ λόγω κινητικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε.

Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη: Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει το μεταλλικό γάντι, με πολύ υπομονή και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς. Η μεταλλική συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, είναι εφοδιασμένη με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι. Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

«Το γάντι είναι ακόμα ακατάλληλο για καθημερινή χρήση γιατί βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν κάποια σφάλματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι’αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω internet. Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα».
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος