Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Έμαθε να διαβάζει στα 92. Στα 98 έγραψε βιβλίο

Μέχρι που έγινε 92 ετών, ο καπετάνιος James Henry δεν ήξερε να διαβάζει. 

Ούτε όμως το παραδέχθηκε και ποτέ. Όταν έβγαινε για φαγητό πχ. κοιτούσε τον κατάλογο και μόλις κάποιος έδινε παραγγελία έλεγε: «Α, ναι, καλό είναι αυτό, θα το πάρω και εγώ». Όταν ερχόταν η ώρα του λογαριασμού, πριν προλάβει να αφήσει την απόδειξη ο σερβιτόρος του έλεγε: «Πείτε μας, τι σας χρωστάμε».

Πριν από έξι χρόνια κάπου άκουσε ότι ο Τζορτζ Ντόσον έμαθε γράμματα σε ηλικία 98 ετών και έγραψε βιβλίο σε ηλικία 101 και είπε: «Θα το κάνω και εγώ».Συγκλονισμένος από το χαμό της γυναίκας του, σταμάτησε την προσπάθεια, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ξαναξεκίνησε να διαβάζει αλλά και να γράφει παράλληλα το βιβλίο του. Πέρασε ώρες ολόκληρες με ένα λεξικό στο χέρι, αναζητώντας τις σωστές λέξεις, ενώ σημαντική βοήθεια είχε από έναν συνταξιούχο δάσκαλο φίλο του. 

Στο βιβλίο του «In A Fisherman’s Language», το οποίο αποτελεί και την αυτοβιογραφία του, διηγείται τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε στη θάλασσα αλλά και το θάνατο ενός φίλου του ψαρά. «Τελικά κατάφερα να κάνω αυτό που ήθελα με πολλή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Τώρα χαίρομαι με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο και εγώ!», λέει ο James.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη