Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τα πρόβατα είναι πανέξυπνα ζώα

Ο μύθος ότι τα πρόβατα ακολουθούν το ένα το άλλο τυφλά χωρίς να σκέφτονται, καταρρίπτεται.  

Σε έρευνα κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Αγγλία), αφού εξετάστηκε η αντίδραση των προβάτων όταν αισθάνονται κάτι τους απειλεί, διαπιστώθηκε πως αυτά προτιμούν να παίρνουν ασφαλή θέση στο κέντρο του κοπαδιού παρά να διασκορπίζονται.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι ένα πρόβατο που στοχοποιείται ως θήραμα, θα προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα άλλα ζώα του είδους με την ελπίδα ότι θα φαγωθεί κάποιο από αυτά. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Andrew King, προσεγγίζοντας το κέντρο του κοπαδιού, ένα πρόβατο μειώνει τις πιθανότητές του να δεχθεί επίθεση από τους θηρευτές, καθώς τα εύκολα θύματα είναι αυτά που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Τα πρόβατα συγκεντρώνονται δηλαδή σε κοπάδια λόγω εγωιστικής συμπεριφοράς και όχι επειδή είναι χαζά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι Βρετανοί επιστήμονες προσκόλλησαν συσκευές GPS στην πλάτη 46 προβάτων και ενός τσοπανόσκυλου σε φάρμα στη Νότια Αυστραλία. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις κινήσεις των προβάτων τρεις φορές που βγήκαν για βοσκή. Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα άρχισαν να συγκεντρώνονται όταν το τσοπανόσκυλο είχε απόσταση 70 μέτρων. Καθώς το κοπάδι κινούνταν σαν ένα ενιαίο σύνολο, κάθε πρόβατο επιδείκνυε ανταγωνιστική συμπεριφορά, προσπαθώντας να προσεγγίσει το κέντρο όσο περισσότερο μπορούσε.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη