Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Μύθος ότι το IQ μετράει την ανθρώπινη ευφυΐα

O δείκτης νοημοσύνης φαίνεται ότι τελικά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που όλοι νομίζαμε. 

H ανθρώπινη ευφυΐα είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να μπορεί να μετρηθεί μόνο με μια παράμετρο. Στη θέση αυτής, προτείνεται από τους ερευνητές η εκτίμηση του «δυναμικού» του μυαλού μας μέσα από τρεις διαφορετικές συνιστώσες: Την βραχυπρόθεσμη μνήμη, την συλλογιστική και την λεκτική ικανότητα

Παρόλο που τα τεστ IQ χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένα. Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά. «Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν μια για πάντα την ιδέα ότι ένα μόνο μέτρο νοημοσύνης, όπως το IQ, αρκεί για να συλλάβει όλες τις διαφορές της γνωσιακής ικανότητας που βλέπουμε στους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Ρότζερ Χάιφιλντ.

Προσθέτει επίσης ότι «Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε ανθρώπους που είναι κακοί στη συλλογιστική αλλά έχουν εξαιρετική μνήμη ή εκπληκτική ικανότητα στον λόγο. Τώρα, μια για πάντα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο μέτρο όπως το IQ που να συλλαμβάνει όλη τη νοημοσύνη που βλέπουμε στους ανθρώπους». Στην έρευνα έλαβαν μέρος 110.000 άτομα, κάτι που εκτός του ότι την κατατάσσει στην μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ, της προσθέτει και μια επιπλέον νότα αξιοπιστίας.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος