Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί «ζαρώνουν» τα δάχτυλά μας μετά το μπάνιο;

Βρετανοί ερευνητές φαίνεται πως ξετύλιξαν το κουβάρι του εν λόγω μυστηρίου.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστεί κανείς τα υγρά αντικείμενα όταν τα δάχτυλά του είναι «τσαλακωμένα», παρά όταν αυτά είναι λεία και στεγνά. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού μας, αναπτύχθηκε μάλλον στην διάρκεια της εξέλιξής μας, όταν και παρουσιάστηκε η ανάγκη για εύρεση τροφής στα υγρά περιβάλλοντα.

Ο δρ Tom Smulders, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι «αν το ζάρωμα των δαχτύλων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ήταν απλά και μόνο η αντίδραση του πρηξίματος των δαχτύλων λόγω της θερμοκρασίας του νερού, δε θα έπρεπε να έχει καμία άλλη λειτουργία. Το πείραμα όμως δεν έδειξε κάτι τέτοιο, για αυτό και μάλλον καταλήγουμε στην εξελικτική λειτουργία της αντίδρασης». Όπως είναι ήδη γνωστό, το ανθρώπινο είδος κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του κράτησε μόνο τα χαρακτηριστικά εκείνα που αποδεικνύονταν χρήσιμα και αυτό φαίνεται να ισχύει και με το «τσαλάκωμα» των δαχτύλων.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, βύθισαν μέσα σε έναν κουβά με νερό κομμάτια από μάρμαρο. Στη συνέχεια ζήτησαν από εθελοντές να προσπαθήσουν να τα βγάλουν έξω από το νερό με το ένα χέρι. Παρατήρησαν λοιπόν, πως εθελοντές, οι οποίοι είχαν «τσαλακωμένα» δάχτυλα ολοκλήρωναν συνήθως τη δουλειά πιο γρήγορα σε σχέση με τους εθελοντές που είχαν δάχτυλα στεγνά λεία.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος