Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τέλος στα γκρίζα μαλλιά

Θεραπεία κατά των λευκών μαλλιών που συνοδεύουν την προχωρημένη ηλικία, φαίνεται ότι βρήκαν οι επιστήμονες.

Ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, κατάφερε να εντοπίσει την αιτία  που οδηγεί στον αποχρωματισμό της τρίχας.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπεροξείδιο του υδρογόνου που συσσωρεύεται φυσικά στους θύλακες της τρίχας λόγω του οξειδωτικού στρες, ευθύνεται για το «γδύσιμο» του χρώματος της τρίχας και το μπλοκάρισμα της μελανίνης.

Στους νέους ανθρώπους, το ένζυμο καταλάση αναλαμβάνει τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό και οξυγόνο. Με την πάροδο των ετών όμως, τα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου και των «ρυθμιστικών» ενζύμων MSR A και Β μειώνονται με αποτέλεσμα τα μαλλιά να ασπρίζουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές είδαν ακόμα, ότι μέσω της τοπικής εφαρμογής θεραπείας με τη δραστική ουσία ψευδοκαταλάση, που ενεργοποιούνταν με την ηλιακή ακτινοβολία, οι ασθενείς «χρωμάτιζαν» και πάλι στο δέρμα και στις βλεφαρίδες τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη ουσία φρενάρει τον αποχρωματισμό της τρίχας από το οξειδωτικό στρες. «Εδώ και πολλά χρόνια, ο άνθρωπος επινοεί θεραπείες με σκοπό την κάλυψη των λευκών τριχών» αναφέρει ο διευθυντής σύνταξης της επιθεώρησης, Τζέραλντ Γουάιζμαν. «Τώρα όμως, είναι η πρώτη φορά που έχει αναπτυχθεί μια θεραπεία που χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του. Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα της λεύκης είναι καθαρά αισθητικού τύπου, η εν λόγω πάθηση μπορεί να έχει πολλαπλές κοινωνικό-συναισθηματικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών» υπογραμμίζει ο ίδιος.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος