Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι αλιγάτορες θα εξαφανίσουν τους οδοντιάτρους

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χάρη τους αλιγάτορες  θα αποκτήσουμε υγιή και γερά δόντια.

Οι αλιγάτορες διαθέτουν 80 δόντια κατά μέσο όρο σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή του βίου τους. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της ζωής τους αλλάζουν 50 φορές δόντια, κάτι που σημαίνει ότι στο στόμα τους δημιουργούνται 2000-3000 δόντια. Πολλά σπονδυλωτά ζώα έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα δόντια τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά ο αλιγάτορας κατέχει α πρωτεία.

Αντίστοιχα ο άνθρωπος αλλάζει δόντια μόλις μια φορά στη ζωή του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας μελετούν τους αλιγάτορες ευελπιστώντας ότι θα βρουν έναν τρόπο να χαρίσουν την ικανότητα του αλιγάτορα και στον άνθρωπο. «Τα δόντια συνδέουν τον οργανισμό με το εξωτερικό περιβάλλον και για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουν μόνιμες προκλήσεις και καταπονήσεις», αναφέρει καθηγητής Τσενγκ-Μινγκ Τσουόνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Συμπληρώνοντας τονίζει πως τα ζώα ανέπτυξαν εξελικτικά επιτυχημένους μηχανισμούς αναγέννησης των δοντιών οι οποίοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αλλαγών: «Τα δόντια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση αφού με αυτά τρεφόμαστε και έτσι είναι επόμενο το ότι αντιμετωπίζουν συχνά φθορές και απώλειες. Τα περισσότερα σπονδυλωτά ζώα αντικαθιστούν τα δόντια τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται ως πηγή για τη συχνή ανανέωση των δοντιών» 
.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη