Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ο βόρειος πόλος αλλάζει συνεχώς θέση

Ο βόρειος πόλος μετατοπίζεται συνέχεια, καθώς «ταξιδεύει» προς τη Γροιλανδία.

Η κατανομή της μάζας στον πλανήτη καθορίζει τη θέση των πόλων στη Γη. Επειδή η Γη έχει ελαφρώς αυγοειδές σχήμα, ο Βόρειος Πόλος απομακρυνόταν ελάχιστα από το κέντρο, κλίνοντας μέχρι σήμερα νότια, κάτι που αποδίδεται στις μετακινήσεις μάζας που προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων μετά την Εποχή των Παγετώνων.

Ωστόσο, το 2005 ο Βόρειος Πόλος άρχισε ξαφνικά να κλίνει ανατολικά προς τη Γροιλανδία, με την κλίση να αυξάνεται λίγα εκατοστά κάθε χρόνο. Πίσω από αυτή την αλλαγή πορείας βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν (Η.Π.Α.), το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η απώλεια πάγου και η συνακόλουθη αύξηση της στάθμης των θαλασσών ευθύνεται σε ποσοστό άνω του 90% για την μετατόπιση του πόλου.

Το λιώσιμο των πάγων μετακινεί τις μάζες προσθέτοντας νερό στον ωκεανό και ελαφρύνοντας το φορτίο των εκτάσεων που καλύπτονται από παγετώνες. Αν και το λιώσιμο των πάγων σε παγκόσμια κλίμακα παίζει ρόλο στην μετακίνηση του Βόρειου Πόλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μετατόπιση προς τα ανατολικά οφείλεται κυρίως στο λιώσιμο των πάγων συγκεκριμένα στην περιοχή της ΓροιλανδίαςΗ ακριβής γνώση της θέσης του Βόρειου Πόλου είναι πολύ σημαντική σήμερα, καθώς αποτελεί τη βάση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης του GPS.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος