Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τι είναι το τζετ λαγκ (jet lag);

Ήξερες ότι η επίσημη ονομασία του Jed Lag είναι «Χρονική Υστέρηση Βιολογικού Ρολογιού»;

Η «κίνηση» της τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων μαζικής μεταφοράς (ειδικά με την επιτυχή είσοδο των αεροπλάνων) να «τσακωθεί» με το χρόνο, μειώνοντας αισθητά τη συμμετοχή του στο κάθε ταξίδι, ανάγκασε τον τελευταίο να «εκδικηθεί» τελικά τους δημιουργούς της εξέλιξης αυτής. Πως; Αναδεικνύοντας την δυσκολία του ανθρώπινου σώματος στην τάχιστη προσαρμογή.

Ο άνθρωπος επιβιώνει χιλιετίες τώρα χάρη στην εξελικτική του ικανότητα, η οποία του επιτρέπει να προσαρμόζεται και συγχρονίζεται με τους ρυθμούς τους περιβάλλοντος. Έναν τέτοιο περιβαλλοντικό παράγοντα αποτελεί και ο ύπνος. Για τους ανθρώπους, ο κύκλος του ύπνου και της δραστηριότητας τους, είναι συγχρονισμένος με τον ρυθμό ημέρας-νύχτας στο γεωγραφικό σημείο όπου ζουν και εργάζονται. Ωστόσο, η γρήγορη μετάβασή τους σε γεωγραφικό σημείο με μεγάλη διαφορά ώρας, μεταβάλλει τους υπάρχοντες όρους της εξίσωσης, δημιουργώντας έτσι έναν στιγμιαίο αποσυγχρονισμό.

Μέχρι το σώμα να μπορέσει συγχρονιστεί στα νέα δεδομένα ώστε να επανέλθει ξανά η ισορροπία, εκδηλώνει συνήθως μια σειρά από συμπτώματα όπως αϋπνία, αδιαθεσία, αδυναμία, πονοκεφάλους, ευερεθιστικότητα, γαστρεντερικές διαταραχές και αδυναμία συγκέντρωσης. O συνολικός χρόνος επανασυγχρονισμού μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και παρόλο που ποικίλει από άτομο σε άτομο, έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι μεγαλύτερες ηλικίες «σπαταλούν» περισσότερο. Χοντρικά, για κάθε αλλαγή μιας ώρας, το σώμα μας χρειάζεται μια ημέρα για τον πλήρη επανασυγχρονισμό του.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος