Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ρολόι με διάρκεια ζωής τα 10.000 χρόνια

Ο χρόνος αποτελεί αναπόσπαστο εμπόδιο για τα ανθρώπινα επιτεύγματα.  Όχι πλέον...

Το φαινόμενο της φθοράς που προκαλεί σε οποιαδήποτε κατασκευαστική καινοτομία, δημιουργεί συνεχώς καινούργιες προκλήσεις στους επιστήμονες. Για την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Long Now Foundation» όμως, ο χρόνος αποτελεί τον καινούργιο «κολλητό» της. Η εταιρία που ίδρυσε ο Brian Eno, δημιούργησε ένα ρολόι, το οποίο θα μετράει το χρόνο για τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Το ρολόι, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι θαμμένο βαθιά σε ένα βουνό του Τέξας. Θα βρίσκεται πίσω από μια πόρτα από νεφρίτη, μετά από μια σπειροειδή σκάλα λαξευμένη μέσα στο βράχο και θα λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής, ακολουθώντας το ρυθμό μιας μελωδίας που έχει συνθέσει ο Eno. Κι όλα αυτά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή παραδοσιακά εργαλεία που απειλούνται από τη φθορά. 

Μεταλλικές ράβδοι θα διαστέλλονται και θα συστέλλονται αξιοποιώντας τις έντονες ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας στην έρημο, συνεχίζοντας το μέτρημα. Το ρολόι θα αυτορυθμίζεται ανάλογα με τον ημερήσιο κύκλο, οπότε θα λειτουργεί με τον αστρονομικό χρόνο όσο ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιβιώνουν πάνω στη γη.
.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος