Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση

Πιο περίπλοκη διαδικασία από όσο νομίζαμε φαίνεται ότι είναι τελικά η «χημεία» της γεύσης.

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας. Από τα δεδομένα της «γευσιγνωστικής» μελέτης, φάνηκε ότι το τυρί για παράδειγμα είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν με μαχαίρι, σε σχέση με τις περιπτώσεις που τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.

Όσον αφορά το γιαούρτι, ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, σε σχέση με το μαύρο κουτάλι. Επίσης, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, σε σύγκριση με τη χρήση μεγάλου κουταλιού ή πιρουνιού. «Ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό αποτελεί μια πολυαισθητήρια εμπειρία, που αφορά τη γεύση, την υφή της τροφής στο στόμα μας, το άρωμά της όπως και την εικόνα της» εξηγούν οι ειδικοί δρ Τσαρλς Σπενς και δρ Βανέσα Χαράρ.

«Προτού ακόμη φάμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας έχει διαμορφώσει μια κρίση, η οποία επηρεάζει την γενικότερη γαστριμαργική μας εμπειρία» προσθέτουν οι επιστήμονες. «Εμπλέκονται δηλαδή πολύ περισσότερα στοιχεία από εκείνα που εμφανίζονται στο πιάτο. Πολλά πράγματα που μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε ότι δεν παίζουν ρόλο, τελικά παίζουν ρόλο στο παιχνίδι της γεύσης» αναφέρουν.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη