Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί οι ανελκυστήρες έχουν καθρέφτες;

Ψυχολογικοί λόγοι και λόγοι ασφαλείας οδήγησαν στην τοποθέτηση καθρεπτών σε όλους σχεδόν τους ανελκυστήρες.

Ένα από τα επακόλουθα της βιομηχανική ανάπτυξης ήταν η δημιουργία όλο και ψηλότερων κτηρίων, με την χρήση των ανελκυστήρων να γίνεται πλέον απαραίτητη. Οι ανελκυστήρες της εποχής ήταν αρκετά αργοί και συχνά οι άνθρωποι που τους χρησιμοποιούσαν εξέφραζαν παράπονα. Έτσι, οι μηχανικοί άρχισαν να αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια από τις απόψεις ήταν ότι οι ανελκυστήρες δεν είναι αργοί, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι για να απασχολούνται στη διαδρομή, τους δημιουργείται η αίσθηση ότι ο χρόνος κυλά αργά. Έτσι, προτάθηκε η χρήση καθρεφτών και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι τα παράπονα μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, κάτι που οδήγησε στην καθιέρωση της χρήσης τους. Οι άνθρωποι έχουν κάτι να απασχολούνται στη διαδρομή και έτσι ξεπερνούν τον ψυχολογικό σκόπελο της απραξίας.

Επιπλέον, λόγοι ασφαλείας επιβάλουν τη χρήση τους: (1) Λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κλειστοφοβία, ο περιορισμός σε ένα τόσο μικρό χώρο, τους προκαλεί αναστάτωση. Με τη χρήση καθρεφτών, ο χώρος «διπλασιάζεται» και απαλύνει το αίσθημα. (2) Από την άλλη, αν για κάποιο λόγο, ο θάλαμος δεν βρίσκεται πίσω από την πόρτα, υπάρχει κίνδυνος πτώσης στο φρεάτιο. Έτσι, η ύπαρξη καθρέφτη μας διευκολύνει να αντιληφθούμε την ύπαρξη του θαλάμου σε αντίθεση με το σκοτεινό φρέαρ.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος