Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί το ποτό «σηκώνει» τσιγάρο;

Οι καπνιστές, λαχταρούν περισσότερο τη νικοτίνη όταν πίνουν και λαχταρούν περισσότερο ένα ποτό όταν καπνίζουν.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Τέξας (Η.Π.Α), οι ορμόνες του στρες και το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για το εν λόγω φαινόμενο. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση τσιγάρου και ποτού χορηγώντας νικοτίνη σε αρουραίους και προσφέροντάς τους στη συνέχεια αλκοόλ.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που είχαν εκτεθεί στη νικοτίνη, έπιναν αλκοόλ πιο συχνά απ’ ότι τα ζώα που δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία. Παρόλο που η νικοτίνη χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να αποβληθεί  από τον οργανισμό ενός αρουραίου, η νικοτίνη αύξανε το ενδιαφέρον των ζώων για το αλκοόλ ακόμα και όταν τους το πρόσφεραν 15 ώρες μετά τη χορήγησή της. Αυτό υποδηλώνει ότι η ουσία αλλάζει την αντίδραση του εγκεφάλου στο αλκοόλ, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται πλέον στο σώμα.

Η νικοτίνη όμως, έχει μία ακόμα συνέπεια: Επιβραδύνει την αντίδραση του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου στο αλκοόλ που καταναλώνεται, με συνέπεια να το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν κάποιος πίνει αλκοόλ, διεγείρεται μέσω της ουσίας ντοπαμίνης, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αισθημάτων ευχαρίστησης, επιβράβευσης και εθισμού. Ωστόσο, μιας και μηχανισμός αυτός είναι επιβραδυμένος μετά την έκθεση στην νικοτίνη, πίνουμε πιο συχνά αλκοόλ για να νιώσουμε ευχαρίστηση.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος