Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Το ύψος των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί κατά 11cm

Το μέσο ύψος των ανδρών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 11 εκατοστά τα τελευταία 100 έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση της υγείας στους άνδρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ειδικοί με επικεφαλής τον Τίμοθι Χάτον, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Έσεξ (Βρετανία), μελέτησαν διάφορα δεδομένα από το 1870 μέχρι περίπου το 1980 που αφορούσαν άνδρες με μέση ηλικία τα 21 έτη από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Μελέτησαν μόνο άνδρες επειδή δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά δεδομένα για τις γυναίκες ώστε να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις. Όπως προέκυψε από την ανάλυση, ο μέσος όρος της αύξησης του ύψους στους άνδρες τα τελευταία 100 χρόνια είναι 11 εκατοστά (από 1,67 μέτρα σε 1,78 μέτρα) αλλά, όπως είναι ευνόητο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, η αύξηση είναι της τάξης των 12 εκατοστών ενώ στη Σουηδία η αύξηση του ύψους των ανδρών είναι δέκα εκατοστά.

Η ραγδαία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (καλύτερες και κυρίως πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης), η καλύτερη διατροφή και τα άλματα στην ιατρική επιστήμη είναι, κατά τους ερευνητές, οι βασικοί παράγοντες αυτής της εξέλιξης. Η αύξηση του εισοδήματος και οι καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ εθνικά συστήματα υγείας) που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών είναι δύο ακόμη παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του ύψους των Ευρωπαίων ανδρών.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη