Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Γιατί κάλυπταν οι πειρατές το ένα τους μάτι;

Το ήξερες ότι οι πειρατές δεν κάλυπταν το ένα τους μάτι επειδή ήταν μονόφθαλμοι;

Το γεγονός της κάλυψης του ματιού είχε να κάνει μάλλον με το ότι ήθελαν να βλέπουν καλύτερα πάνω από τις γέφυρες των πλοίων και κάτω από αυτές. Σύμφωνα με τον επιστήμονα του πανεπιστημίου Pacific του Όρεγκον (Η.Π.Α.), Jim Sheedy, ενώ τα μάτια προσαρμόζονται γρήγορα όταν περνούν από το σκοτάδι στο φως, μπορεί να πάρει μέχρι και 25 λεπτά προκειμένου να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή από το δυνατό φως στο σκοτάδι.

Οι πειρατές αναγκάζονταν συχνά να κινούνται πάνω και κάτω στα διάφορα καταστρώματα, από το φως της ημέρας στο σκοτάδι και όπως υποστηρίζει ο Sheedy, «Οι πιο έξυπνοι κάλυπταν το ένα τους μάτι, προκειμένου να το κρατούν στο σκοτάδι. Έτσι όταν έπρεπε να πάνε στα κάτω καταστρώματα, μπορούσαν να το ανοίγουν και να βλέπουν με αυτό».

Κι ενώ δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες που να το αναφέρουν ως γεγονός, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρακτική του να κρατά κανείς το ένα μάτι στο σκοτάδι, λειτουργεί. Μάλιστα, ένα στρατιωτικό εγχειρίδιο για πιλότους γράφει ότι: «Ακόμη κι αν δυνατό φως ενοχλήσει το ένα μάτι, το άλλο θα διατηρήσει την προσαρμοστικότητά του στο σκοτάδι, αν προστατεύεται από το φως. Είναι μια χρήσιμη πληροφορία, που ένας πιλότος μπορεί αν εφαρμόσει απλά καλύπτοντας το ένα του μάτι».
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος