Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Το χαμόγελο κάνει καλό στην καρδιά μας

Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις στη ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιολογικά πρόβλημα.

Η έρευνα, η οποία έγινε στο ιατρικό Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια των (H.Π.Α.), δείχνει ότι υπάρχει ανεξάρτητη και άμεση σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και στις παθήσεις της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λεγόμενα «θετικά συναισθήματα» (χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός, ικανοποίηση κ.ά.) μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού.

Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (μελαγχολία, εχθρότητα, στρες, άγχος κ.α.) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να προστατεύσει την καρδιά και να προλάβει τις παθήσεις της σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσοντας μόνιμα θετικά συναισθήματα. Μια ερμηνεία για τη σημασία των θετικών συναισθημάτων είναι ότι οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, χαλαρώνουν περισσότερο, ανακάμπτουν ταχύτερα από δυσάρεστα γεγονότα και δεν τα ξαναζούν συνεχώς μέσα στο μυαλό τους, γεννώντας διαρκώς άγχος στον εαυτό τους.

Οι καρδιοπάθειες είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Μαζί με το διαβήτη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τις αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επισημαίνεται πάντως ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για επιβεβαίωση, πριν γίνουν συστάσεις σε γιατρούς και ασθενείς για νέες θεραπευτικές οδηγίες.
.

...επιμέλεια Ελευθερία Τζώη