Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Επιστήμονες δημιούργησαν βενζίνη από μικρόβια

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανέπτυξαν βενζίνη από γενετικά τροποποιημένα μικρόβια. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νοτίου Κορέας κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσω της μεταβολικής μηχανικής, βακτήρια που καταναλώνουν γλυκόζη και παράγουν βενζίνη. Η τεχνολογία παραγωγής καυσίμων με μικρόβια αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 2010, ωστόσο μέχρι σήμερα είχε καταστεί δυνατή μόνο η σύνθεση αλκανίων με 13 ως 17 άτομα άνθρακα.

Τα αλκάνια είναι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες που εντοπίζονται στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα αλκάνιο με αρκετά άτομα άνθρακα στο φυσικό περιβάλλον, όμως η μετατροπή του φυσικού αλκανίου σε βενζίνη είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Ωστόσο, οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν, μέσω της μεταβολικής τροποποίησης βακτηριδίων E.coli, μόρια αλκανίων με 4 ως 12 άτομα άνθρακα, κατάλληλα να υποκαταστήσουν τη συμβατική βενζίνη.

Όπως επισημαίνουν, τα αλκάνια που παράγονται με τη νέα τεχνική βιοσύνθεσης έχουν διαφορετική σύσταση από τη συμβατική βενζίνη, ωστόσο μπορούν να την υποκαταστήσουν σε όλες τις εφαρμογές της. Με ένα λίτρο διαλύματος με τροποποιημένα βακτήρια οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές παρήγαγαν 580 ml βενζίνης. Παρόλο που η αποδοτικότητα της μεθόδου είναι ακόμα χαμηλή, η έρευνα είναι πολύ σημαντική γιατί κατάφερε να παράγει βενζίνη με μεταβολικά τροποποιημένα μικρόβια.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος