Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Και τα έντομα έχουν προσωπικότητα

Ορισμένα είναι επιθετικά, ενώ άλλα πολύ ντροπαλά. Κάποια δεν φοβούνται να ξανοιχτούν, ενώ άλλα κρύβονται στους τοίχους.

Οι επιστήμονες προσπαθούν πλέον να καταλάβουν τις διαστάσεις της προσωπικότητας των εντόμων και κατά πόσο τα μέλη του ίδιου είδους μπορεί να διαφέρουν στην ιδιοσυγκρασία. Για παράδειγμα, οι μέλισσες που ψάχνουν για νέες φωλιές, έχουν μια πολύ ισχυρή τάση να αναζητούν και τροφή. Αυτό υποδεικνύει ότι τα διάφορα μέλη ενός είδους είναι προγραμματισμένα (είτε γενετικά, είτε βάσει άλλων παραγόντων) με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδηλώνουν την τάση τους για εξερεύνηση.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα έντομα είναι όλα ίδια και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο» είπε η βιολόγος στο πανεπιστήμιο Debrecen της Ουγγαρίας Enikő Gyuris. Η ίδια όμως ανακάλυψε κάτι διαφορετικό όταν μελέτησε τρία διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητας: Την τόλμη, την ενεργητικότητα και την τάση για εξερεύνηση. Αρχικά, έβαλε διάφορα έντομα σε ένα ανοιχτό φιαλίδιο, το οποίο στη συνέχεια τοποθέτησε στο κέντρο ενός κυκλικού δοχείου διαμέτρων 60 εκατοστών.

Τα πιο τολμηρά έντομα βγήκαν γρήγορα από το φιαλίδιο, ενώ τα πιο διστακτικά χρειάστηκαν μέχρι και 10 λεπτά. Από τη στιγμή που έβγαιναν από το φιαλίδιο η τάση τους να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα, ήταν ο δείκτης για την «τάση τους προς εξερεύνηση». «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητα εντόμων του ίδιους είδους» είπε η Gyuris προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά τους δεν άλλαξε με το χρόνο.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη