Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

To 85% των εντόμων κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ

Tο ποσοστό των αρσενικών που συνευρίσκονται με έντομα του ίδιου φύλου αγγίζει το 85%.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αποδίδουν τις ομοφυλοφιλικές τάσεις μεταξύ δισεκατομμυρίων εντόμων σε σύγχυση και τυχαία λάθη. Και αυτό γιατί τα αρσενικά έντομα έχουν τέτοια ορμή για αναπαραγωγή που δεν χάνουν χρόνο ερευνώντας το φύλο του πιθανού συντρόφου, με αποτέλεσμα συχνά να επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πράξεις.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και της Ζυρίχης (Ελβετία), υποστηρίζει επίσης ότι οι ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές δεν συνδέονται με πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του είδους. Αντίθετα, στα πτηνά και ορισμένα θηλαστικά, τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται ευνοϊκές, αφού βοηθούν τα νεαρά αρσενικά να «εξασκηθούν», ενώ συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση συμμαχιών σε μια ομάδα.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρσενικά κουβαλούν επάνω τους φερομόνες από προηγούμενες ερωτικές συνευρέσεις με θηλυκά, προσελκύοντας άτομα του ίδιου φύλου. «Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται γενετικά με μεγαλύτερη δραστηριότητα, καλύτερες επιδόσεις στην εύρεση τροφής ή υψηλότερη ανταγωνιστικότητα. Οπότε, αν και η λανθασμένη αναγνώριση συντρόφων δεν αποτελεί ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό, περιλαμβάνεται στο πακέτο των χαρακτηριστικών που βοηθούν το έντομο να προσαρμοστεί καλύτερα», κατέληξε ο Δρ. Scharf, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη