Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Δεν είμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας

Το γαλλικό Ινστιτούτο κατέρριψε το μύθο ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Το τροφικό επίπεδο, σε κλίμακα από το 1 ως το 5, αντιπροσωπεύει τη θέση ενός οργανισμού στην τροφική αλυσίδα. Στο επίπεδο 1 κατατάσσονται τα φυτά, οι πρωταρχικοί παραγωγοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή τους, ενώ στο επίπεδο 5 κατατάσσονται οι κορυφαίοι θηρευτές, τα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κρέας και έχουν ελάχιστους θηρευτές στη φύση, όπως για παράδειγμα οι τίγρεις, οι κροκόδειλοι και ο βόας σφιγκτήρας.

Αναλύοντας πληθυσμιακά και στατιστικά στοιχεία από το 1961 ως το 2009, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως, κατά μέσο όρο, το τροφικό επίπεδο των ανθρώπων είναι 2,21Αυτό σημαίνει πως ανήκουμε στο ίδιο επίπεδο με τα γουρούνια ή τις αντσούγιες. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως κατατασσόμαστε πιο κοντά στα φυτοφάγα ζώα παρά στα σαρκοφάγα. Επιστημονικά, για να κατακτήσει την τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει το κρέας όλων των ζώων που είναι θηρευτές, κάτι το οποίο δεν κάνει.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως το τροφικό επίπεδο δεν είναι σταθερό ούτε έχει την ίδια τιμή σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, το τροφικό επίπεδο της Ισλανδίας, που στο παρελθόν ήταν υψηλό, συνεχώς μειώνεται, ενώ το τροφικό επίπεδο της Κίνας και της Ινδίας αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος