Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ο σκύλος προβλέπει τη συμπεριφορά μας

Ο «καλύτερός μας φίλος» είναι ικανός να διαβάζει τη διάθεσή μας και να προβλέπει τη συμπεριφορά μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερτέι (Βρετανία), η ικανότητα του σκύλου να κατανοεί τον άνθρωπο είναι έμφυτη και δεν εξαρτάται από την εκπαίδευσή του. Η συγκεκριμένη ικανότητά του βασίζεται στην εκτροφή του και στην επιλογή των γενετικών του χαρακτηριστικών. Πρόκειται για μια ικανότητα η οποία με τα χρόνια ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την αντίδραση 24 σκύλων, (εκπαιδευμένων και μη) στις μη λεκτικές εντολές ατόμων (π.χ. υπόδειξη ή έντονο βλέμμα που να δείχνει στο σκύλο πού έπρεπε να μετακινηθεί).Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης των ζώων δεν φάνηκε να παίζει κάποιον ρόλο ως προς την κατανόηση που έδειχναν. «Αυτό που παρατηρήσαμε ότι έκανε τη διαφορά ήταν το αν γνώριζαν το άτομο που τους έδινε τις εντολές. Αν το γνώριζαν, τότε έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις εντολές του, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να διαβάζουν ή να προβλέπουν τη συμπεριφορά του» αναφέρει η δρ Κλερ Κάνινγκχαμ.

«Μέσω της διαδικασίας της εξημέρωσής τους, οι σκύλοι άρχισαν να αποδέχονται τον άνθρωπο ως ''συνέταιρο'' ζωής. Με τον τρόπο αυτόν και ζώντας καθημερινά δίπλα στον άνθρωπο, άρχισαν να αναλύουν και να κατανοούν τη συμπεριφορά του» προσθέτει η ειδικός. «Αν η ικανότητα αυτή, μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, τότε αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, τα ζώα αυτά γίνονται ολοένα και καλύτερα στο να προβλέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά». Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Βρετανών, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, που είχαν επίσης δείξει την ικανότητα των ζώων να κατανοούν τον άνθρωπο, υπογραμμίζοντας έτσι το μεγάλο δέσιμο ανθρώπου-σκύλου.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος