Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Σε «χειμερία νάρκη» ο Ήλιος

Οι επιστήμονες μελετώντας τον Ήλιο, παρατήρησαν μια μείωση της δραστηριότητάς του.

Το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μίνι εποχή παγετώνων τον πλανήτη μας, όπως αυτή που έπληξε τον 17ο αιώνα ορισμένες χώρες της Ευρώπης και έμεινε γνωστή ως το φαινόμενο «Maunder Minimum». Πιο ανησυχητικό είναι ότι η συγκεκριμένη μείωση σημειώνεται ενώ βρισκόμαστε στο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του Ήλιου.

Συνήθως την περίοδο αυτή η δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου είναι πάρα πολύ έντονη, ωστόσο αυτή τη φορά οι μαζικές εκρήξεις στην κορώνα του Ήλιου, οι ηλιακές εκλάμψεις και η εκτόξευση πλάσματος, έχουν περιοριστεί, γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους επιστήμονες. Η ηλιακή δραστηριότητα μειώνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς και οι επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία για δουν αν η κατακόρυφη πτώση θα συνεχιστεί.

Κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, ο Ήλιος εισήλθε σε μια εξαιρετικά ήσυχη φάση (Maunder Minimum). Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, εκείνη την περίοδο οι ηλιακές κηλίδες σχεδόν εξαφανίστηκαν. «Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι σήμερα ο Ήλιος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Δρ. Lucie Green από το Εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών Mullard, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (Αγγλία).

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη